2011. május 31.

SÁRGADINNYE FAGYI EPERDARABKÁKKAL



Nagyon édes sárgadinnyét hozott Nagypapa, és annyit, hogy a fülünkön jön ki:-)
Gondoltam csinálok egy részéből fagyit, az idén még úgysem vettem elő a gépet, itt volt az ideje.
Epret is volt itthon bőven, így az is került bele és mielőtt valaki a fejéhez kapna... nem rontotta el!:-)
És bár a jó minőségű sárgadinnye önmagában is elég ízletes, valahogy számomra olyan túl egyszerű íz... és ezért az eperrel jobban ízlik. Mint ahogy Prosciutto-val is jobban csúszik... lehet, hogy azt kellene legközelebb belavagdosni?:-))

Egyébként fagyigép nélkül is működik MINDEN fagyi, (ezt Yasmine-tól tanultam anno), csak pld. Mascarpone-t vagy tejszínt kell beletenni, hogy elég krémes legyen. Ezek kiváltják a fagyigépet.
Én egyébként ellene vagyok a cukrozott sűrített tejnek, ha lehet kihagyom... csináltam már vele is fagyit ( a 11 fagyiból 1 x! ), finom is lett, de mivel a cukortartalmát nem tudjuk szabályozni, így sokszor édesebb lett a fagyi, mint ízesebb...
Ezenkívül meg fölösleges plussz kalória... és jó nagy plussz, az meg ugye kinek kell?!:-)
Akkor mág inkább a cukrozatlan sűrített tej, merthogy olyan is van!

SÁRGADINNYE FAGYI EPERREL


40 dkg sárgadinnye
porcukor (a gyümölcs édességétől függően)
20 dkg mascarpone
1 dl tejszín
eper ízlés szerint

A konyhai robotgéppel felaprítom a sárgadinnyét.
Hozzáöntöm a cukrot és a mascapone-t és a tejszínt, krémesre keverem.
Beleöntöm a fagyigépbe és start.
Kis idő múlva belekeverem a feldarabolt epret, átöntöm egy dobozba és a mélyhűtőbe teszem.


2011. május 30.

FOKHAGYMÁS CSIRKECOMBOK PARADICSOMSALÁTÁVAL




Egyszerű kis ebéd, de annál finomabb, pláne ebben a melegben, a teraszon ... kell ennél jobb?
Mást nem is tudok róla írni...

FOKHAGYMÁS CSIRKECOMBOK PARADICSOMSALÁTÁVAL


A csirkecombokat megmostam és egy tepsibe fektettem.
Meglocsoltam egy kis olívaolajjal, ráfacsartam 1 citrom levét, sóztam, megszórtam oreganoval és fokhagyma gerezdeket tettem
közéjük.
Ja, és a combok bőre alá is bedugtam 1-1 gerezdet, de azt hámozva!
200 fokon fólia alatt 30 percig sültek, majd fólia le, és a felső grillel rápirítottam egy kicsit.
Paradicsomsalátával ettük.

PARADICSOMSALÁTA


Semmi extra, és mégis... nekem a kedvencem! Sőt, amióta a Férjem is megkóstolta úgy 11 éve még Budapesten, nos azóta Ő is nagy rajongója. Meg az enyém is!:-)))))

Pár szem paradicsomot megmostam, felkarikáztam és egy kicsit mélyebb tálra tettem.
Megszórtam 1 fej apróra vágott lilahagymával és meglocsoltam egy kis cukros-ecetes-olívaolajos öntettel. Sóztam-borsoztam, jól behűtöttem a fogyasztásig.
Az öntethez sem írok most mennyiséget, ízlés szerint készíthető.

2011. május 28.

MAHALEPI - Μαχαλεπί Λιβανέζικο




Ez a könnyű, nagyon érdekes ízű (nekünk magyaroknak) desszertkrém itt Cipruson a tradicionális ételek, ezesetben édességek közé tartozik.
Szerintem nincs család, ahol ne készítenék, vendégség esetén pedig szinte kötelező.
Nagyon könnyű elkészíteni, és lehet egyben egy nagy tálból kifordítva, vagy kistálakban elkészítve és kifordítva adagonként tálalni.

Én rózsavízzel öntöttem le, de vannak akik a rózsaszörpöt részesítik előnyben, mert az erőteljesebb ízű és látványosabb, hiszen gyönyörű pirosas színű.... én viszont annak az ízét nem tudtam megszokni 11 év alatt sem!:-)
Egyébként van egy másik Mahalepi recept, az csak keményítővel készül és vízzel, na ahhoz inkább elkél a rózsaszirup vagy a mentaszörp, mert annak különben nincs íze.

De most maradjunk ennél a tutinál!:-)
Ez egy nagyobb adag, de lehet felezni, mondjuk 1 liter tejből 6 desszert lesz.

MAHALEPI - Μαχαλεπί Λιβανέζικο

2 l tej
1 1/4 csésze finom kukoricaliszt
1 tk mastica vagy 1 tk vanília
2 dl tejszín
pisztácia

A kicsit(!) meglangyosított tejben simára keverjük a lisztet.
Hozzáadjuk a mastica-t / vaníliát és a tejszínt.
Felforraljuk de csak épp, hogy gyöngyözzön és ahogy sűrűsödik, máris formába, tálba vagy poharakba töltjük.
Jól behűtjük, megszórjuk pisztáciával, majd a hideg sziruppal leöntve tálaljuk.

Szirup:

1,5 csésze cukor
3/4 csésze víz
2-3 tk rózsavíz

A cukorból és a vízből szirupot főzünk.
(Felforraljuk és addif főzzük, amíg a cukor elolvad.)
Hozzákeverjük a rózsavizet és jól behűtjük.


2011. május 26.

AZ EPRES 16...

Ha május, akkor eper, itt Cipruson legalábbis biztosan, de ahogy látom Magyarországon is ez a legkedveltebb gyümölcs a palettán!:-)
Jó is az eper, én legjobban behűtve szeretem, egy kis narancsvirágvízzel meglocsolva (jobban kihozza az ízét, nem lesz narancsízű tőle!), de természetesen sütibe is, fagyiba is mehet!
Hétvégén készül is majd biztos valami epres megint, de lehet, hogy az alábbiakból, ezért addig is egy kis ajánlat a blogból.... íme a 16 epres receptem...:-)



EPERSZÖRP



KARDAMOMOS EPRES PITE





NAGYON KÖNNYŰ CHEESECAKE EPERREL





EPRES CHEESECAK FAGYI







SÁRGADINNYEFAGYI EPERDARABKÁKKAL




OREO KEKSZ EPERKRÉMMEL











FAHÉJAS EPERTORTA














EPRES JOGHURTTORTA








EPRES MANDULÁS SZELET





EPERKRÉM










DÁN MARCIPÁNOS EPERTORTA




PAVLOVA - HABCSÓKTORTA



2011. május 25.

OREO KEKSZ EPERKRÉMMEL



A minap véletlenül duplán vettünk mini és normál Oreo kekszet...:-)
Na, nem mintha csak úgy simán nem fogyott volna el, de gondoltam rágyorsítunk, mert volt friss eper is. meg az a túró, amit ugye már az előző sütinél elhasználni láttam, de elnéztem:-)
Így jött létre az alábbi gyorsan elkészíthető és jóóól behűtve igazán könnyű, nyári édesség.
Aki akar, tehet a túróba cukrot, de sztem a keksz és az eper is elég édes, így én nem tettem bele.
Nekem egyébként nem annyira jönnek be a túróval készült (sütés nélküli) krémek, de ez igazán finom volt.

OREO KEKSZ EPERKRÉMMEL


4 pohárnyi lesz belőle

8 normál vagy 24 db kis OREO keksz + a díszítéshez
15 dkg eper + 4 szem a díszítéshez
20 dkg ricotta vagy magyar túró áttörve
0,5 dl tejszín

A kekszet villával összetörjük (nem daráljuk!) és elosztjuk a 4 pohárban, kicsit lenyomkodjuk.
A túrót összemixeljük a tejszínnel és az eperrel és a kekszalapra kanalazzuk.
A tetejüket egész eperrel és mini Oreo keksszel díszítjük, jól behűtjük.

2011. május 24.

SORSOLÁS



Hétvégén kisorsoltam a 3 éves blogszülinap alkalmából az ajándékokat, de csak most lett időm feltenni, mert nem is gondoltam, hogy ennyi Gasztroblog tulajdonos van az állandó olvasóim közt, így aztán jó sokáig böngésztem át a 356 olvasót.
Végül a RANDOM.ORG program segítségével sorsoltam ki a 3 szerencsés (remélem) Nyertest.

A Nyerteseket kérem szépen, hogy a fejléc alatti email címemre küldjék el az elérhetőségüket, hogy miharabb feladhassam postán a nyereményeket!:-)
Szeretettel gratulálok Nektek és használjátok egészséggel!

1., Éva - A takarékos konyha blog tulajdonosa

2., NeaAz otthon ízei blog tulajdonosa

3., Aleda - Az Aleda konyhája blog tulajdonosa

2011. május 22.

TOJÁSFEHÉRJE SÜTEMÉNY - PÜSPÖKKENYÉR




Ezt a süteményt kicsit benéztem....:-)
Valahogy teljesen úgy emlékeztem rá, hogy a recept túrós és milyen jó, mert majd a lassan lejáró túrónak helye lesz!
Nem túrós, az igaz, viszont maradék tojásfehérje felhasználásra kíváló, és nagyon finom, könnyű. Tulajdonképpen egy Püspökkenyér recept, ami igazán jó!:-)

ITT egy másik Püspökkenyér recept, ami nagyon bevált nálunk, de ebbe kevesebb tojásfehérje kell, és gyümölcsös nagyon.
A mostani pedig olyan elegánsabb, könnyedebben tésztásabb.

Ja, és virágzik a Paradicsom-madár virágom a háttérben!:-)

TOJÁSFEHÉRJE-SÜTEMÉNY ( PÜSPÖKKENYÉR ) KARAMELL ÖNTETTEL


1 csésze = 240 vagy 250 ml

1 csésze tojásfehérje
1 csésze cukor
1 csésze liszt
1 csésze mazsola, apróra vágott fehércsokoládé, dió vegyesen
1/2 csésze olaj
1 csomag vaníliás cukor

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd további verés közben apránként hozzáadagoltam a cukrot és az olajat.
Egy kanállal hozzáforgattam a lisztet, majd a mazsola-csokit-diót keveréket.
Egy hosszúkás formába ( 30 cm ) kanalaztam a tésztát és 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütöttem.
Hűlni hagytam, majd KARAMELL ÖNTET-tel tálaltam.


2011. május 21.

KARAMELL ÖNTET



Ezt a bejegyzést eredetileg nem tettem volna fel külön, hanem a következő posztban megjelenő TOJÁSFEHÉRJE SÜTEMÉNY-nyel együtt, de aztán úgy gondoltam, hogy ez a Karamell öntet megérdemel egy önálló helyet...
Szeretem az ilyen egyszerű, gyorsan elkészíthető, finom dolgokat, ezek aztán örök receptek maradnak, és persze kedvencek is, mert a fenti előnyök mellett még a felhasználásuk is igen sokoldalú.
Tehát akkor íme a finom öntet és utána jön majd a süti is.:-)



Pillanatok alatt készen van, finom, semmi extra hozzávaló nem kell bele, hűtőben 1 hétig is eláll, és mindenhez tökéletes, pld. most jön a fagyizezon... milyen jó vele leönteni a fagyit, és már ropog is az akármilyen fagyin a karamella vagy belekeverni és már készen is van a karamellásfagyi!
Ha több tejszínt teszünk hozzá, akkor a fagyira öntve sem keményedik meg, hiszen van aki inkább krémesebben szereti... de én maradok a fenti adagnál:-)

KARAMELL ÖNTET

20 dkg cukor
1-1,5 dl tejszín

A cukrot egy lábosban lassú tűzön karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről és egy kicsit hűlni hagyjuk.
Hozzáöntjük a tejszínt és folymatosan kevergetjük (visszatéve a tűzre), amíg a megfelelő sűrűségű öntetet megkapjuk.
Hűtőszekrényben üvegben sokáig eláll, használatelőtt  csak fel kell melegíteni.

2011. május 20.

BOLDOG 3. SZÜLETÉSNAPOT BLOGOM!:-)

3 éves lettem! Mármint a blogom....:-)
Ma 3 éve döntöttem úgy, elég volt a mindennapos fórumozásból, inkább ide pakolom fel a receptJeimet a képekkel együtt, és akkor a magam ura vagyok.
Ha van kedvem jövök, ha nincs, nem, és senki nem fog megsértődni:-)

Ahogy elnézem a számokat, jó sok finomságot gyűjtöttem ide, és még nagyon sok arra vár, hogy posztoljam, csak időm lenne még több...

3 év... már 360 állandó Olvasó és több, mint 3x300! vagyis 900 poszt...

Az állandó Olvasóim számai már 360, nagy öröm nekem, hogy ennyien kíváncsiak rám rendszeresen, de ugyanígy örülök annak a sok-sok errejáró kedves Olvasómnak is, akik időnként kukkantanak be hozzám.

A GoStats adatokat nem is részletezném, mert az még nekem is megdöbbentő, csak annyit, hogy a mutató épp 610 000 látogatáson áll....

És akkor a lényeg!:-)
Úgy ünneplem meg ezt a kis eseményt, hogy kisorsolok 3 nyereményt, az ünnepi alkalomra való tekintettel azonban most, csak és kizárólag azon  Gasztroblogger-társaim között, akik állandó olvasóim is.
Mint mindig, most is hasznos kis holmik lesznek a nyeremények, és olyanok is egyben  (a sajnálatos horrorisztikus postaköltség miatt) amik, nem nehezek...:-)))

1. szilikon sütőlap, szilikon muffinformákkal
2. gyümölcsös, krémes, vagy fagyis tálkák
3. szilikon jégkrém vagy sorbet forma (ilyet kapott az előző nyertes is, csak olyan sokan érdeklődtek róla, gondoltam, most is jó ötlet)

Nem kell érte semmit tenni most sem, de ha valaki mégis úgy érzi, hogy játékos kedvében van, akkor kommentelje ide ehhez a bejegyzéshez a kedvenc ételének a nevét!:-))
De tényleg!:-) Szívesen olvasnám.
Viszont nem kötelező, tehát nem a nézettségre, vagy a látogatók számára megyek!!!:-)

A sorsolás most hétvégén lesz, majd jövök az eredménnyel, addig is szép hétvégét Mindenkinek!:-)







2011. május 19.

ΣΟΥΤΣΟΥΚΑΚΙΑ (SZUDZSUKAKJA) - KOLBÁSZKÁK



Tulajdonképpen ez a görög étel a fasírthoz hasonlít... de nem az!:-)
Merthogy ízre és állagra nem az jut eszünkbe róla, mégha az összetevők hajaznak is rá..
Nagyon finom, mi nagyon szeretjük, bármilyen körettel adható, Anyósom receptje..:-)



ΣΟΥΤΣΟΥΚΑΚΙΑ  (SZUDZSUKAKJA) - KOLBÁSZKÁK

Az alábbi adagból 25 db kis "kolbászka" lesz.

Először a mártást készítjük el.

Mártás:

1 hagyma
vaj +olaj
2 ek liszt
1 ek cukor
1 csésze víz
1 csésze fehérbor
40 dkg paradicsom pürésítve (vagy konzerv)

Az olaj és vaj keverékén félpuhára párolom a hagymát.
Beleszórom a lisztet és csomómentesre keverem.
Felöntöm a vízzel és a borral, valamint a paradicsommal és felforralom.
Sózom-borsozom, cukrozom és félreteszem amíg elkészülnek a kolbászkák.

Kolbászkák:

70-80 dkg darálthús
2 tojás
2 vékony szelet kenyér (mi szendvicskenyeret használunk hozzá)
1 csapott ek zsemlemorzsa
2 ek liszt
1 hagyma
1 marék petrezselyem
só, bors, kömény
1 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat összegyúrjuk és kolbászkákat formázunk belőle.
Forró olajon körbesütjük őket, majd belefektetjük egy tűzálló tálba és leöntjük a féélretett szósszal.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
A szósz sütés közben kicsit besűrűsödik, pont annyira, amennyire kell.


2011. május 18.

Δούκισσα - DOUKISSA



           


Ez az édesség itt, Cipruson nagyon kedvelt, minden pékségben (mert itt a legtöbb pékség cukrászda is) és cukrászdában kapható.
Amikor először ettem 11 éve... nos évekig a kedvenc volt!:-))
Kaptam hozzá egy receptet egy rokontól.

Δούκισσα - DOUKISSA

30 dkg csokoládét 25 dkg sótlan vajjal  felolvasztunk, majd kicsit kihűtjük.
Belekeverünk 3 tojást és 1 vaníliás cukrot, majd beletördelünk 30 dkg kekszet.
Jól átforrósítjuk.
Elkeverjük, egy fóliázott őzgerincformába töltjük és behűtjük.
Természetesen kapcsos tortaformában is készíthető, én is ezt választottam most.